maandag 3 oktober 2011

Euro Birdwatch 2011, een sfeerimpressie








mistdruppels op de pluizenbol

gele morgenster

blauwe reiger bovenin een wilg

grote zilverreiger in de zilveresdoorn






Zondag 2 oktober, Euro Birdwatch. In 37 landen in Europa werden trekvogels geteld. In Nederland georganiseerd door Vogelbescherming Nederland; 100 groepen in Nederland deden aan de telling mee. Dat viel in de ochtend niet mee vanwege de op sommige plaatsen zeer dichte mist.

Hier, in het Rivierengebied, hield de dichte mist aan tot kwart voor elf in de ochtend. Het zou in ieder geval een bijzondere teldag worden: in plaats van harde wind en regen - normaal in deze tijd van het jaar - werd het een graad of 24. Dit had tot gevolg dat het erg druk werd op de dijk langs de Waal waar wij stonden. Veel racefietsers, wandelaars en auto's passeerden onze telpost. Voor de fietsers en auto's moesten we nog goed uitkijken. Met een noodgang kwamen ze soms voorbij. Het luisteren naar overtrekkende (zang)vogels werd hierdoor ook lastig. De resultaten van de telling zal ik hier niet weergeven.
De foto's geven een aardig beeld van de dag. De telescopen stonden in het begin verlaten op de dijk. De wereld om ons heen was heel klein. Alleen de paar bloemen die in de berm van de dijk stonden waren zichtbaar. Ze stonden er zelfs fris bij, zie de mistdruppels die op sommige bladeren en bloemen te zien zijn. Ik ontdekte nog een verlaten gele morgenster.
Toen de mist was opgetrokken werd het een stralende dag. Een mooie waarneming was de ijsvogel die het water in dook voor een visje in één van de poelen van Wetland Passewaay. Ook de grote zilverreiger was een plaatje zoals hij daar zat boven in de zilveresdoorn, eveneens in het Wetland. Om half vier gingen we naar huis; de trek lag stil of was niet zichtbaar door de hoge temperaturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten