zondag 30 oktober 2011

Tegenlicht op de Hoogenkampse Plas




ook een boerengans liet zich zien
Vorige week was ik met een vogelvriendin 'even vogels kijken' op de Hoogenkampse Plas in De Bilt. Bijzondere soorten zagen we niet, maar het tegenlicht was erg mooi. En de blauwe reiger stond er zo parmantig bij dat ik het niet kon laten een paar foto's van hem te maken.
 
Grote Canadese ganzen met op de achtergrond aalscholvers



Kuifeenden waren er volop

vrijdag 14 oktober 2011

Mooie dagen in oktober

heggemus gespot vanachter glas

natuurgebied De Steendert



zoek de sprinkhaan

kleine vos






De afgelopen dagen waren mooi. Koude ochtenden en 's avonds spectaculaire luchten tijdens de zonsondergang.
De heggemus scharrelde in de ochtend rond in de tuin. De foto is door het glas van de keukenruit genomen.
In natuurgebied De Steendert trof ik een aantal knobbelzwanen in tegenlicht.

Overdag is het blijkbaar nog warm genoeg voor de vlinders. De kleine vossen trof ik aan in een tuin.
Het is heel apart, maar dit was nu al de zoveelste keer dat een sprinkhaan meeliftte tijdens een fietstocht. Vanavond overnacht hij in de schuur. Hopelijk vindt hij morgen de weg naar buiten.

En dan de zonsondergang. De lucht zat vol met vliegtuigstrepen. Tijdens het koken ben ik snel even naar buiten gegaan om een paar beelden vast te leggen. Ik kan maar geen genoeg krijgen van die mooie kleuren.

dinsdag 11 oktober 2011

Terschelling

steenloper

drieteenstrandlopers

drieteenstrandlopers en bonte strandlopers

een groep wulpen

scholeksters met de koppen in de wind




zeekoet













Afgelopen weekend was ik met 3 vogelvrienden op Terschelling. Het weer was koud, winderig en nat. Toch was het heerlijk om de elementen over je heen te laten komen. We stapten 's ochtends op de fiets, voorzien van goede regenkleding, waardoor we volop genoten zonder doornat te worden.

De vogeltrek kwam goed op gang. De lucht was vol lijsters en piepers. We zagen twee keer een torenvalk die achter kraaien aan zat. Of het spel was of verdedigen van territorium konden we niet opmaken. Langs het gorzenpaadje zat een putter zowaar nog te zingen bovenin een struik!
Ondanks de snoeiharde wind namen we rond de 60 soorten vogels waar.

Voor mij was de zeekoet (in winterkleed) in de Waddenzee toch wel de mooiste waarneming. Voordat ik mijn camera kon pakken zagen we hoe een grote mantelmeeuw de zeekoet twee keer aanviel; het ging er heftig aan toe. De zeevogel overleefde het geweld en werd daarna met rust gelaten. Steeds verder kwam hij naar de walkant, waardoor we hem goed konden bekijken. We zagen hoe hij zijn vleugels gebruikte om te 'vliegen' onder water; razendsnel bewoog hij zich daar voort.

Wat opviel was het aantal aan aan myxomatose lijdende konijnen. Veel van deze dieren zagen we dood in de duinen liggen. Anderen zaten stil langs een pad of strompelden voort. We zagen geen gezonde konijnen.

Ik heb ook wat foto's van paddenstoelen gemaakt. We konden ze niet op naam brengen, dus als iemand ze herkent hoor ik het graag!

maandag 3 oktober 2011

Euro Birdwatch 2011, een sfeerimpressie








mistdruppels op de pluizenbol

gele morgenster

blauwe reiger bovenin een wilg

grote zilverreiger in de zilveresdoorn






Zondag 2 oktober, Euro Birdwatch. In 37 landen in Europa werden trekvogels geteld. In Nederland georganiseerd door Vogelbescherming Nederland; 100 groepen in Nederland deden aan de telling mee. Dat viel in de ochtend niet mee vanwege de op sommige plaatsen zeer dichte mist.

Hier, in het Rivierengebied, hield de dichte mist aan tot kwart voor elf in de ochtend. Het zou in ieder geval een bijzondere teldag worden: in plaats van harde wind en regen - normaal in deze tijd van het jaar - werd het een graad of 24. Dit had tot gevolg dat het erg druk werd op de dijk langs de Waal waar wij stonden. Veel racefietsers, wandelaars en auto's passeerden onze telpost. Voor de fietsers en auto's moesten we nog goed uitkijken. Met een noodgang kwamen ze soms voorbij. Het luisteren naar overtrekkende (zang)vogels werd hierdoor ook lastig. De resultaten van de telling zal ik hier niet weergeven.
De foto's geven een aardig beeld van de dag. De telescopen stonden in het begin verlaten op de dijk. De wereld om ons heen was heel klein. Alleen de paar bloemen die in de berm van de dijk stonden waren zichtbaar. Ze stonden er zelfs fris bij, zie de mistdruppels die op sommige bladeren en bloemen te zien zijn. Ik ontdekte nog een verlaten gele morgenster.
Toen de mist was opgetrokken werd het een stralende dag. Een mooie waarneming was de ijsvogel die het water in dook voor een visje in één van de poelen van Wetland Passewaay. Ook de grote zilverreiger was een plaatje zoals hij daar zat boven in de zilveresdoorn, eveneens in het Wetland. Om half vier gingen we naar huis; de trek lag stil of was niet zichtbaar door de hoge temperaturen.