donderdag 17 december 2015

Bezoek aan de Arkemheense Polder en omgeving

Zaterdag 12 september nam ik deel aan een vogelexcursie van onze vogelwerkgroep. We vertrokken om 8 uur richting Nijkerk. Om 9 uur startten we met 11 man bij het Gemaal aan de Zeedijk in Nijkerk.

De polder gezien vanaf de dijk
Na de vele regen van de afgelopen dagen was het zomaar droog; de zon scheen zelfs. Vanaf de dijk hadden we goed zicht op het water. De zon stond achter ons, dus het licht was prima. We zagen onder andere veel kuifeenden, futen, brilduikers, smienten en nonnetjes.

Vanaf de dijk
Vandaar reden we met auto's verder en troffen we nog meer watervogels. De weilanden zaten vol met honderden kieviten, kolganzen, grauwe ganzen, brandganzen en wulpen. Het geluid van de wulpen deed me denken aan het Wad op Terschelling.

Een paar mannen van onze groep hadden enkele dagen geleden het gebied verkend en namen ons mee over grasvelden naar nog meer plekken aan het water. Grote zilverreigers konden we rustig bekijken en de ijsvogel vloog heen en weer tussen de oevers.

Grote Zilverreiger
De eerste kijkhut die we bezochten  lag aan het Nuldernauw en gaf zicht op nog meer watervogels, waaronder ook een paar kleine zwanen.

De laatste kijkhut konden we alleen bereiken met kaplaarzen. We liepen voorzichtig door de diepe modder, om niet uit te glijden. Het was wel een prachtig pad. Links en rechts stonden paddestoelen, zoals judasoor en aardster.

Judasoor
Eenmaal aangekomen in de kleine hut wachtte ons een kleine teleurstelling. Waar drie dagen geleden nog een paar honderd kleine zwanen zaten, was er nu geen zwaan te bekennen. Wel volop tafeleenden, nonnetjes, smienten, futen en kuifeenden. In het riet achter en opzij van de hut hoorde ik een baardmannetje.
De Arkemheense Polder is een mooi gebied; zeker de moeite waard om naartoe te gaan.



Meer foto's staan op mijn website www.xelixz.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten