zaterdag 17 oktober 2015

Zuidelijke Boomsprinkhaan ontsnapt

Een paar weken geleden was het nodig om wat te snoeien in de tuin. De groencontainer was net geleegd, dus ik kon de afgesnoeide takken kwijt. Meestal laat ik het deksel open staan voor de insecten die mogelijk onbedoeld in de bak terecht gekomen zijn.
Ineens kwam er een sprinkhaan tussen het groen tevoorschijn. Volgens mij had ik deze soort niet eerder gezien. Meestal zijn het kleine sabelsprinkhanen die in de tuin rond springen.

Ik legde mijn tuingereedschap neer en ben naar binnen gelopen om mijn fototoestel te halen. Ik maakte een foto en zette daarna de video-optie aan, want ik vermoedde dat dit toch wel een bijzondere sprinkhaan was. Vleugels zag ik niet, wel een lange gele streep die over zijn rug liep. 

Het filmpje is wel grappig geworden, vooral ook door de muziek die ik eronder heb gezet. Op zijn tocht naar de vrijheid kwam hij nog een spin tegen, maar het lukte hem niet om deze te vangen.


Zuidelijke Boomsprinkhaan
Even later vond ik nog twee sprinkhanen en een Zevenstippeling Lieveheersbeestje. Ik heb ze alle drie via een groot blad uit de bak gehaald en in de struiken gezet.

Zevenstippelig Lieveheersbeestje
Website: www.xelixz.nl





zondag 4 oktober 2015

Ochtendstond heeft rood in de mond

Zaterdag 3 oktober was ik om 7 uur aanwezig op de telpost langs de Waal om trekvogels te tellen in het kader van EuroBirdwatch 2015.
Het was koud en donker toen ik een plek zocht in het hoge natte gras. Even later kreeg ik gezelschap van mede-vogelaars en zetten we de tafeltjes, de stoelen en krukjes neer voor degenen die zouden helpen tellen.

Langzaam begon de lucht te kleuren, van zacht oranje naar rood, adembenemend mooi...
Het tellen liet ik even over aan de anderen, want dit schouwspel wilde ik natuurlijk vastleggen. Met op de achtergrond de Prins Willem Alexanderbrug maakte ik een paar foto's van de zonsopkomst.
Vóórdat de zon opkwam, om 7:31 uur, kleurde de lucht prachtig rood.


Vóórdat de zon opkwam

Ruim tien minuten later, om 7:48 uur, was de lucht helemaal rood en was de zon ruim boven de horizon.


Zonsopkomst aan de Waal

En toen kwamen de vogels. De kolganzen kwamen met honderden overvliegen, mooi in V-formaties. Een paar Grote Zilverreigers en heel veel spreeuwen. Vlakbij hadden we zicht op twee buizerds en drie torenvalken, roodborsttapuiten, kneuen en graspiepers. De laatste drie soorten deden zich tegoed aan de vele zaden die aan de planten zaten, voor ze verder zouden trekken. We konden minder vogels waarnemen dan andere jaren. Waarschijnlijk vlogen ze te hoog. Ook landelijk was dit het geval.

Om half één was de trek voorbij en zijn we gaan opruimen.
Toen ik op de fiets zat zag ik nog twee torenvalken die elkaar aanvlogen in het gras. Het leken wel kemphanen. Ik kon nog net snel een foto maken voordat ze wegvlogen.

Vechtende torenvalken
Xelixz Natuurfoto: www.xelixz.nl 
Faceboek: http://on.fb.me/1L7Ut4S