zaterdag 9 januari 2016

Stiftsche uiterwaarden bij Ophemert






Vrijdag 8 januari was het stralend weer, dus besloten Bas en ik om nog een laatste telling te doen voor de Vogelatlas in de Stiftsche uiterwaarden bij Ophemert. In deze uiterwaarden gaat Rijkswaterstaat binnenkort veel bomen kappen en struiken weg halen in het kader van het project  'Ruimte voor de Rivier'.

Landschap
De zon scheen volop. In het water langs het toegangspad ontdekte Bas onder andere drie nonnetjes, vrouwtjes. Een grote zilverreiger vloog op.
We stalden onze fietsen tegen het toegangshek en baanden ons een weg door de blubber in de richting van de rivier. Voor ons hing een torenvalk biddend in de lucht.

Bij de rivier aangekomen vloog ineens een roofvogel rechts van ons, een havik. Deze havik broedt jaarlijks in de hoge populieren die langs de dijk staan. We maakten foto's van de vogel toen hij hoog in een boom langs de rivier ging zitten. Natuurlijk was het te ver weg voor onze eenvoudige camera's, maar we maakten de foto's toch. Daarbij hadden we ook het licht tegen, dus mijn foto's van de vogel werden niet echt een succes.

Zich poetsende havik
Ondertussen telden we natuurlijk de vogels in het gebied, om ze later door te kunnen geven aan Sovon vogelonderzoek.

We besloten nog even verder te lopen om rond te kijken, want deze uiterwaarden zullen er heel anders uitzien als Rijkswaterstaat klaar is. Ik heb diverse foto's gemaakt van het landschap en de rivier. Ze staan op mijn website onder Stift.

Brandganzen
Na een kleine twee uur fietsten we weer terug naar Tiel. Bij elkaar telden we 36 soorten vogels.

Facebook

Twitter















Geen opmerkingen:

Een reactie posten