woensdag 7 september 2016

Genieten in de Biesbosch


Dit keer, 31augustus 2016, ging de tocht naar de Biesbosch; voor mij was het alweer even geleden dat ik er was.
De Biesbosch verandert, gaat weer terug naar het originele landschap. Er is en wordt hard gewerkt om het klei-moeras weer terug te brengen; de Biesbosch gaat van bouwland naar waterland. Als het water in de rivieren stijgt lopen grote delen van het gebied onder water, wat interessant is voor de natuurontwikkeling. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. 

De auto ging al snel aan de kant, want in een boom zat een Kleine Zilverreiger op een tak.

Kleine Zilverreiger
Een paar meter verder liepen twee reeën door het water naar het riet. 

Reeën en een Grote Zilverreiger
Een Blauwe Reiger vloog op en even later ging ook de Grote Zilverreiger op de wieken. 

Blauwe reiger vlucht weg voor de reeën


We hadden De Wassende Maan nog niet eerder bezocht. Het was er stil en mooi. De Wassende Maan is een kunstwerk van Paul de Kort, een labyrint waar het water vrij in- en uit kan stromen.  

Wassende Maan
We liepen erin en vonden onder andere een Grote Groene Sabelsprinkhaan.

Grote Groene Sabelsprinkhaan
Het wemelde er van de jonge kikkertjes die overal voor onze voeten wegsprongen. Het was dus goed opletten waar we liepen. Om er weer uit te komen moesten we even zoeken; het is niet voor niets een labyrint.
Toen we terug liepen naar de auto zag ik vlak onder het wateroppervlak een bever zwemmen. Af en toe kwam hij een klein stukje boven het water uit, maar al snel was ik hem kwijt.

Het was druk, veel auto's en fietsers waren onderweg. Aan de overkant van de rivier wilden we gaan koffie drinken, dus gingen we lopend met de pont mee. Helaas, het restaurantje was gesloten en dat op een drukke dag in het hoogseizoen. Dus met dezelfde pont weer terug en ergens anders koffie gedronken. Aan de Brabantse kant van het water zochten koeien verkoeling in het water.

Koeien zoeken verkoeling
We hebben ook nog even de locatie bezocht vanwaar je zicht hebt op het nest van de Visarend. Op het nest zelf was niets meer te zien, maar in de lucht zagen we een Visarend vliegen en even later een volwassen Zeearend. De witte staart was goed te zien.
De dag is omgevlogen. Voor eind augustus hebben we toch nog leuke waarnemingen gedaan.

Xelixz Natuurfoto (website)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten