donderdag 17 maart 2016

Vogelexcursie in het Leersumse Veld

Zaterdagochtend 12 maart trokken we met 15 enthousiaste vogelaars het Leersumse Veld in. We werden verrast door een prachtig uitzicht: een verstild, bevroren landschap strekte zich voor ons uit. 


Rijp over het veld

Over de heide lag een laagje rijp en de grassen waren omgetoverd in kunstwerken. De zon kwam voorzichtig tevoorschijn. Met het doorkomen van de zon begonnen de Boomleeuweriken volop te zingen; we hoorden ze overal. Ook de vinkenslag klonk rondom ons. Goudhanen foerageerden tussen de takken van de dennen.


Rijp op de grassen

Doorkijk op het water

Terwijl we twee Geelgorzen stonden te bewonderen was ongemerkt vlakbij ons een Klapekster neergestreken in een alleenstaand kaal boompje. Het duurde niet lang voordat hij een hogere uitkijkpost opzocht, een flink stuk van ons vandaan.
En verder ging het. In het bos hoorden we spechten en zagen we de Zwarte Specht vliegen. Ook zijn geluid hoorden we een aantal keer. In het water zwommen de dodaarzen die we al gehoord hadden. Toen we over het dijkje tussen de twee meren liepen hadden we een ontmoeting met een Sijs die zich tegoed deed aan de Elzenproppen.


Sijs in een Els, tegenlicht

Later in de ochtend scheen de zon, de hemel was prachtig blauw en spiegelde zich in het water. Over een paar dagen begint het broedseizoen en worden stukken van het terrein afgesloten.
Op de terugweg hoorden we de Zwarte Mees en zagen we Boomklevers die een nest hadden in een boom.