zondag 27 december 2015

Op zoek naar de Klapekster

Zaterdag 19 december deed ik met mijn vogelvriend Marc mee aan de klapekstertelling die jaarlijks georganiseerd wordt door Waarneming.nl. We gingen tellen in het Leersumseveld. Dit natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Het weer was wat druilerig en donker, maar de temperatuur was heerlijk voor een dag in december.
Toen we het veld inliepen troffen we meteen een paar kuifmezen die rondscharrelden op de grond. Als je in het Rivierengebied woont zoals wij, ben je verrukt als je een kuifmees ziet.
Verder zagen we goudhaantjes en vinken. Maar het ging natuurlijk om de klapekster.

Intussen begon het te motregenen. De wind stond achter ons, dus we konden nog gebruik maken van onze verrekijkers. Heel precies speurden we alle dennen en kale boompjes af, maar nee, geen klapekster. Wat we wel hoorden en zagen was een paartje glanskop, dat van boompje naar boompje vloog, vlak voor onze neus.
In de Amerongse Bovenpolder was trouwens wel een klapekster gezien; zou hij soms daarheen gevlogen zijn? Die polder ligt hier vlakbij. Het zou toch wat zijn om met een 0-telling weer naar huis te moeten gaan. Niet aan denken, doorgaan met zoeken.

Anderhalf uur later zagen we een vogel aan komen vliegen met de vlucht van een specht, maar de staart was te lang voor een specht. Ik stond net aan de verkeerde kant van de boom, maar Marc riep "hierheen, daar zit hij". Een paar stappen opzij en ja, daar zat een klapekster! Een mannetje met zijn mooie masker. Het is mijn lievelingssoort, ook al spiest hij zijn prooien op het prikkeldraad. Ik vind het een mooie, spannende vogel. Zo, die was in de pocket. Via een app op mijn iPhone gaf ik de vogel direct door aan Waarneming.nl via de speciale klapeksterpagina.

Na een paar foto's gemaakt te hebben liepen we weer door. We hadden het gebied nog lang niet doorkruist. We hebben nog twee keer een klapekster gezien, maar dat moet dezelfde vogel geweest zijn, want we liepen nog steeds door hetzelfde heidegebied. Moe, maar zeer voldaan gingen we weer terug.

In februari is er nog een klapekstertelling. We zijn benieuwd...

Klapekster

www.xelixz.nl













donderdag 17 december 2015

Bezoek aan de Arkemheense Polder en omgeving

Zaterdag 12 september nam ik deel aan een vogelexcursie van onze vogelwerkgroep. We vertrokken om 8 uur richting Nijkerk. Om 9 uur startten we met 11 man bij het Gemaal aan de Zeedijk in Nijkerk.

De polder gezien vanaf de dijk
Na de vele regen van de afgelopen dagen was het zomaar droog; de zon scheen zelfs. Vanaf de dijk hadden we goed zicht op het water. De zon stond achter ons, dus het licht was prima. We zagen onder andere veel kuifeenden, futen, brilduikers, smienten en nonnetjes.

Vanaf de dijk
Vandaar reden we met auto's verder en troffen we nog meer watervogels. De weilanden zaten vol met honderden kieviten, kolganzen, grauwe ganzen, brandganzen en wulpen. Het geluid van de wulpen deed me denken aan het Wad op Terschelling.

Een paar mannen van onze groep hadden enkele dagen geleden het gebied verkend en namen ons mee over grasvelden naar nog meer plekken aan het water. Grote zilverreigers konden we rustig bekijken en de ijsvogel vloog heen en weer tussen de oevers.

Grote Zilverreiger
De eerste kijkhut die we bezochten  lag aan het Nuldernauw en gaf zicht op nog meer watervogels, waaronder ook een paar kleine zwanen.

De laatste kijkhut konden we alleen bereiken met kaplaarzen. We liepen voorzichtig door de diepe modder, om niet uit te glijden. Het was wel een prachtig pad. Links en rechts stonden paddestoelen, zoals judasoor en aardster.

Judasoor
Eenmaal aangekomen in de kleine hut wachtte ons een kleine teleurstelling. Waar drie dagen geleden nog een paar honderd kleine zwanen zaten, was er nu geen zwaan te bekennen. Wel volop tafeleenden, nonnetjes, smienten, futen en kuifeenden. In het riet achter en opzij van de hut hoorde ik een baardmannetje.
De Arkemheense Polder is een mooi gebied; zeker de moeite waard om naartoe te gaan.



Meer foto's staan op mijn website www.xelixz.nl