woensdag 23 november 2011

Kraanvogels rond Diepholz dag 3 en 4 in de mist








mistdruppels


klapekster in de mist








damherten in de mist



berkenzwam


spechtengaten

kraanvogels in de mist

kramsvogels





kramsvogels
 

goede reis kraanvogels!
Zondagochtend vertrokken we een kwartier eerder naar de slaapplaats, maar er hing een dichte mist. We zagen niets, maar hoorden de kraanvogels en de ganzen boven ons. Een bijzondere gewaarwording. Het was koud, dus gingen we na een poos terug naar ons hotel om te ontbijten.

Na het ontbijt gingen we op weg naar het Mittleres Wietingsmoor. Hier zagen we van veraf de klapekster, bovenin een kale berkenstam. Ondanks de mist was hij redelijk goed waar te nemen. Deze vogel stond hoog op onze verlanglijst, dus het kon niet beter. Ook de kleine bonte specht konden we goed waarnemen in een boom. Ook deze vogel zien we niet snel in Nederland, dus onze dag kon eigenlijk niet meer stuk.

Tijdens een koffiestop troffen we een grote kudde bijzonder mooie runderen. Ze kwamen ons luid loeiend begroeten, waarna ze even later tussen de bomenrand door, in een lange rij - met hun jongen - achter elkaar het aangrenzende veld inliepen, nog steeds loeiend.

Wij kozen hierna een interessant pad langs een bomenrij. We waren net op weg toen we in de verte een kudde damherten zagen. Een sprookjesachtig gezicht vanwege de mist. Zij hadden ons ook in de gaten en liepen snel het bos in. Ondertussen hoorden we de kraanvogels en zagen ze na een paar honderd meter lopen in het veld staan. Kraanvogels kun je tot op 300 meter benaderen, daarna gaan ze op de wieken. Wij bleven dus staan en genoten van het mooie beeld van deze vogels in de mist. Het was hier heel stil. Deze volkomen stilte kennen we in Nederland niet.

Onderweg naar het hotel zagen we nog een jagende blauwe kiekendief en veel kramsvogels die op elektriciteitsdraden zaten. Vanwege de mist zijn we vroeg naar het hotel terug gegaan.

Maandag was onze vertrekdag. We besloten om binnendoor richting snelweg te rijden. We hadden een tip gekregen om An der Dadau te bezoeken; een bijzonder weggetje waar je nog wat vogels kunt waarnemen. We hoorden onder andere de grote bonte specht en de matkop en zagen na even verder rijden de laatste kraanvogels van ons weekend.

Na een heerlijk rondje soep namen we afscheid van elkaar en gingen we op weg naar huis. Het was een fantastisch weekend. Een dag later hoorden we via SOVON dat tijdens ons weekend de kraanvogels doortrokken naar het Zuiden. Wat hebben we een geluk gehad!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten