dinsdag 30 augustus 2011

Ooievaars en een lieveling

Vandaag was hier een natte dag. Toch ben ik er met de fiets op uit getrokken, goed ingepakt in regenkleding en met een regenhoes om mijn rugzak. Fototoestel bleef thuis vanwege de vele regen.
Bij het Vuadabos zag ik de eerste groep ooievaars; het waren er 10. Parmantig stapten ze over het gras. Uit de struiken hoorde ik overal het gepiep van jonge tjiftjaffen. Het zijn er veel dit jaar volgens mij.
Na een aantal kilometers vloog een aantal vogels voor me uit; ze verspreidden zich en namen plaats op paaltjes en prikkeldraad: kneutjes. Ik telde er 8.
In natuurgebied de Steendert vlogen veel boerenzwaluwen om me heen. Er waren veel jongen. Het was net of ze stukken met me mee vlogen, wat een gekwetter.
Voorbij Est was het feest. Ik telde maar liefst 30 ooievaars in het veld naast een doorgaande weg. De meesten waren nog nat van de regen. Even verder zag ik wat op het fietspad zitten. Toen ik dichterbij kwam vloog hij vlak voor mijn wiel weg: een jonge boerenzwaluw. Waarschijnlijk zat hij zich op te warmen op het asfalt. Hij streek neer op prikkeldraad langs de kant van de weg. Jammer dat het zo nat was; ik durfde nu mijn iPhone niet tevoorschijn te halen om een foto te maken.

In de uiterwaarden van Neerijnen, de Rijswaard, ontdekten we op de kribben heel veel kieviten. Ze vallen helemaal weg door hun schutkleur. Pas toen ik door de kijker keek zag ik ze. We liepen verder en zagen een prachtig veld met bloeiende kruiden, vooral akkerdistel en mooie kattedoorn. Op de pluizen van de uitgebloeide akkerdistels zaten wel 30 putters, fantastisch om te zien.
Na ongeveer 100 meter liepen we door wat dichtere begroeiing en daar waren ze opeens, de vlinders. Waarschijnlijk zaten ze daar stil om hun vleugels te drogen na de vele regen. De zon kwam voorzichtig door, dus ze vlogen op toen we langs liepen. Veel koolwitjes en een paar prachtige atalanta's. Ook zat er een nachtvlinder, de lieveling, zie foto. Het was droog, dus kon ik gelukkig deze foto maken met mijn iPhone.

lieveling
Terug naar de dijk zagen we vele huiszwaluwen. Sommige zwaluwen vlogen de nesten in en uit. Wat kun je toch nog veel zien op een regenachtige dag!

woensdag 24 augustus 2011

Boerenzwaluw

Vandaag trof ik in Ophemert langs de dijk een grote groep boerenzwaluwen aan. Het waren er rond de 60. Een aantal zat kwetterend in de top van een wilg. Vanaf de dijk had ik er door mijn kijker goed zicht op. Ze vlogen om me heen, van de ene kant van de dijk naar de andere. Het waren ouders met hun jongen.
Toen ik vorig jaar op vogelreis in Hongarije was, heb ik een paar foto's van boerenzwaluwen kunnen maken.


De boerenzwaluw verblijft van april tot oktober in ons land. In die tijd broeden ze en brengen ze hun jongen groot. Deze zwaluwsoort moet vrij in-en-uit kunnen vliegen en heeft veel open ruimte nodig om laag te kunnen vliegen en over de grond te kunnen scheren tijdens het vangen van grote vliegen. Het nest wordt vaak op een balk gebouwd van modder en stro en bekleed met veren.
De boerenzwaluw legt meestal 4 tot 5 eieren die na ongeveer 15 dagen uitkomen. In oktober verzamelen de zwaluwen zich en trekken ze weg naar de zuidelijkste delen van Afrika.
Dit jaar heb ik 2 boerenzwaluwen het nest zien verlaten. Ik had dit nooit eerder gezien.
Erik van Ommen schreef een prachtig boek over de boerenzwaluw: De zwaluwen van Singraven. Bij het boek zit een cd; een hoorspel over de reis van de boerenzwaluw naar Afrika. 

dinsdag 23 augustus 2011

Wolkenluchten

Vandaag was het een onstuimige dag. Vanochtend heel veel regen en onweer met veel ontladingen; het zag grijs en grauw. Tot ineens in de middag de zon doorbrak en de temperatuur omhoog schoot.
In de vooravond kwam ik de tuin in en keek ik omhoog. Ik vond de lucht zo mooi, dat ik er een paar foto's van gemaakt heb. Als cadeautje vloog er een vlucht ganzen in formatie door mijn beeld.






zondag 21 augustus 2011

Onkruid?

Op dit moment staat een bijzondere plant in bloei: de karmozijnbes. In het voorjaar verschijnen de grote herkenbare bladeren. Ik heb deze plant nooit in mijn tuin gezet; hij was er op een keer gewoon. De eerste karmozijnbes verscheen bij ons in 2006. Met verbazing zag ik de eerste bloemen verschijnen en was nieuwsgierig wat het vervolg zou zijn. Tot ik in juli/augustus de bessen ontdekte, die mooier en mooier werden. Ze kleurden prachtig paars/rood.
Er blijken twee soorten te bestaan. Een oosterse en een westerse karmozijnbes. Bij ons in de tuin staat de oosterse variant. De bessen zijn giftig.

oosterse karmozijnbes
Toen ik deze plant een keer in een tuin bij iemand anders zag en er een opmerking over maakte kreeg ik te horen dat het 'maar' onkruid was. Voor mij is het geen onkruid; ik vind het een prachtige plant en hoop ieder jaar dat hij weer terug komt. Een paar jaar ben ik hem kwijt geweest, maar nu staan er weer een paar exemplaren en kan ik weer van de bessenpracht genieten.


oosterse karmozijnbes

zaterdag 20 augustus 2011

Ik hoor ze wel maar ik zie ze niet

Vanmiddag hoorde ik vanuit het dichte struikgewas in de achtertuin een soort van geblaf. Ik ken dit geluid van het voorjaar: het is de roep van de mannetjespad. Ik heb lang gezocht, maar vond hem niet. In het voorjaar hoor je dit geluid vaker als de pad om een vrouwtje roept. Waarom hij dat in dit seizoen doet is mij niet bekend. Weet een van de lezers dit misschien? Ik hoor het graag!

Even later hoorde ik uit dezelfde hoek van de tuin een ander bekend geluid en gescharrel: de egel. Hij is erweer, of nog steeds. Ook naar de egel ben ik voorzichtig gaan zoeken, maar ook hij of zij zat goed verborgen en liet zich niet zien. Waarschijnlijk komen beide dieren nu tevoorschijn - het is inmiddels donker - om naar voedsel te zoeken. Ik was net nog even buiten. Het is een heerlijke zachte avond, met een prachtige sterrenhemel. Ik werd bedwelmd door de zoete geur van de kamperfoelie die nog steeds bloeit.

egel (Wikipedia)






vrijdag 19 augustus 2011

Naaktslak aan de dis

Eerder liet ik de vlindervoederschaal zien die gevuld is met nectar. Bovenop liggen stukjes fruit; in dit geval perzik.
Dat naaktslakken ontbijtkoek eten was al een verrassing.

naaktslak eet van ontbijtkoek
Nu zag ik ze vanavond snoepen van de perzik. Ze waren in gezelschap van wat vliegen. De vlindervoederschaal staat op een omgekeerde bloempot in de border. De slakken kunnen er nu dus makkelijk bij. Op de foto één naaktslak; later zag ik er drie van het fruit eten.


naaktslak aan de perzik

Vanmiddag tijdens het vouwen van de was, sprong er een sprinkhaan op mijn bed. Met een glas heb ik hem gevangen en buiten weer vrij gelaten. Het duurde even voor hij de vrijheid weer opzocht; hij bleef lang in het glas zitten.

sprinkhaan op mijn bed gevangen
sprinkhaan zoekt de vrijheid






donderdag 18 augustus 2011

Kerkuilen geringd

Begin juni was ik aanwezig bij het ringen van een kerkuil in Wadenoijen, Gelderland. Het was de bedoeling dat beide volwassen vogels geringd zouden worden, maar bij het openen van het hok ontsnapte 1 van de 2 vogels.
Het ringen verliep voorspoedig. Het was zaak om het proces snel te laten verlopen om de verstoring zo minimaal te houden. Ik had dit nog nooit eerder gezien en was onder de indruk.




Kerkuilen geringd

woensdag 17 augustus 2011

Vogels en hoornaars

Tijdens een ruim 50 kilometer lange fietstocht valt er veel te zien. Het begon vanmiddag in natuurgebied De Steendert waar ik op de grote plas een wel erg grote zwaan zag; tenminste, dat leek zo. Toen ik door de verrekijker keek zag ik dat de knobbelzwaan haar veren had uitstaan. Er kwam een jong onder vandaan, dat meteen een grote poetsbeurt kreeg. Dit had ik nog niet eerder gezien.
Een kilometer verder zag ik 3 buizerds en een torenvalk zweven op de thermiek. Eén buizerd kon ik duidelijk op de foto zetten.

buizerd zwevend op thermiek

Toen ik door het dorpje Est fietste viel het me op dat er zoveel huiszwaluwen rond vlogen.
In Neerijnen heb ik een vogelvriend opgehaald; samen zijn we via de Zaltbommelse brug naar de overkant van de Waal gefietst om vogels te kijken.
Bij Hurwenen ontdekten we een groep van 15 lepelaars en een grote zilverreiger.
Even verder keken we uit op een dode wilg, of wat daar nog van over was. Tegen de stam was een groot nest gebouwd door hoornaars. Gelukkig stonden we op veilige afstand. Veel hoornaars vlogen het nest in en uit.
De hoornaar is de grootste wesp die we kennen en ziet er imposant uit met zijn roodbruine kop en borst. De hoornaar is ongeveer 30 mm groot.

nest van de hoornaar
Een kilometer ongeveer vóór de Roerdompweg zochten we naar de waterral die vaak op de slibrandjes te vinden is, maar helaas niet vandaag. Wel ontdekten we een witgatje dat in het ondiepe water naar voedsel zocht.
Op de terugweg zag ik opnieuw veel ooievaars en werd ik onthaald op het vrolijke gekwetter van de boerenzwaluwen.

dinsdag 16 augustus 2011

Zwarte ridder

De buddleja Black Knight is een nieuwe plant in onze tuin. Speciaal aangeschaft voor het aantrekken van vlinders. De kleur vind ik prachtig. Zodra de bloemen uit waren werden ze bezocht door de atalanta.

Atalanta op buddleja Black Night










Vorige week was het raak. Ik liep om half 10 's avonds de tuin in en zag een kolibrievlinder die de kamperfoelie serotina bezocht. Dat was een geweldige verrassing. In onze tuin heb ik deze (nacht)vlinder niet eerder waargenomen. Helaas lukte het niet om een foto te maken.
Gisteren zag ik een gamma-uiltje, ook een nachtvlinder. Deze zag ik midden op de ochtend op een blad van een struik.

Bij op buddleja Black Night


Ook voor bijen is de struik aantrekkelijk.
De laatste weken is het hier slecht gesteld met de vlinders; ik zie er
zeer weinig. Een enkeling bezoekt slechts onze tuin.










Gamma-uil

De komende dagen wordt het wat warmer. Hopelijk kunnen we dan 
allemaal genieten van de vlinders!                                                    

















maandag 15 augustus 2011

Van vlinder tot ooievaar

Eindelijk scheen de zon weer, waardoor de vlinders weer konden vliegen.
Langs de Waaldijk zag ik een atalanta en kleine vos, maar die waren te snel om een foto van te maken.

klein koolwitje op kattenstaart



vlindervoederschaal

De vlinderschaal weer gevuld met nectar






De solidago zat vol met bijen en (groene) vliegen.

bij op solidago
             11 ooievaars in de lucht; ze zweefden op de thermiek.

ooievaars tegen wolkenlucht

 







zondag 14 augustus 2011

Sprinkhanen

Grote groene sabelsprinkhaan
Twee weken geleden maakte ik met een ex-collegaatje een fietstocht o.a. over Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Het was mooi, warm zomerweer en ik stond even stil op het fietspad om naar een vlinder te kijken. Ineens voelde ik iets op mijn arm en voor ik het wist sprong er een grote groene sprinkhaan van mijn arm op mijn fiets. Een heel mooi exemplaar. Het beviel hem blijkbaar niet daar onder op het wiel, dus hij kroop razendsnel naar boven en ging breeduit op het stuur zitten. Nu kon ik hem heel goed bekijken. Hij was groot, groen en had enorme voelsprieten. Degene met wie ik de fietstocht maakte vond hem ook prachtig. Geen van beiden wisten we welke soort hier op mijn fiets mee wilde liften. Dat liften ging niet door, want de sprinkhaan koos even later het handvat van het stuur uit en daar zit nu precies de schakeling van de versnelling. Dus heb ik maar even geblazen, waarna hij in de berm met al die mooie bloemen belandde.
Thuis gekomen ben ik gaan zoeken en kwam ik uit op de grote groene sabelsprinkhaan. Sabelsprinkhanen zijn te herkennen aan de lange voelsprieten, die veel langer zijn dan het lijf.

Een dag later wilde ik de fiets weer pakken en wat zag ik? Alweer een sprinkhaan, nu een kleine groene sabelsprinkhaan. Hij sprong op de fietstas waar ik snel een foto van hem maakte.
Groene sabelsprinkhaan
Dat is het voordeel van de smartphone; je hebt direct de mogelijkheid om een foto te maken. Ook op de schuurdeur ontdekte ik dagen later een sprinkhaan. Ik heb hem met een glas gevangen en in de tuin weer losgelaten.
Conclusie: het is duidelijk sprinkhanentijd.

zaterdag 13 augustus 2011

Zomaar een dag

De dag begon met redelijk weer. Omdat er voor de middag regen werd voorspeld heb ik de (elektrische) fiets gepakt en ben ik heerlijk een stuk gaan fietsen. Wat me iedere dag weer opvalt zijn de prachtig bloeiende bermen. Op dit moment bloeien de pastinaak en wilde peen uitbundig.
Wilde peen

Nu regent het, zit ik achter mijn laptop en kijk ik vanuit mijn dakkapel op zolder uit over een prachtig stuk natuur. Ik hoor de juveniele (jonge) winterkoning zijn liedje oefenen, het gaat steeds beter. Nog even en hij zingt als een volleerde winterkoning!